Programiranje kristala je slicno naelektisavanju, samo sto vi u ovom slucaju punite kristal svojom licnom energijom vasim namjerama i ciljevima. Kristal nije mehanicka naprava niti on moze ispunjavati nase zelje ali moze donijeti balans u nasem tjelu i zivotu na nacin da nam cisti negativnu energiju, nase misli, da nam pomogne kod donesenju nekih bitnih odluka. I sa kristalima se uvijek morate odnositi sa postovanjem kao da su ziva bica jer oni imaju velike duhovne vibracije koje nam pomazu u zivotu posebno ako smo pred nekim zivotnim dilemama.

U nasim mislima mi cesto skacemo sa teme na temu i u potpunosti zanemarimo red zato su tu kristali da nam pomognu da sredimo svoje misli i svoj zivot. Zato je jako bitno da se strucno odradi postupak programiranja jer u suprotnom moze da se desi da kristal ne pokaze svoju jacinu.

AHAT je kamen opustanja, mira, prociscavanja, ravnoteze, vitalnosti, i uzemljenja. Ahat smanjuje bol, balansira jin i jang energiju, jaca vid,pomaza kod stresa,stabilizuje energiju aure i rastvara unutrasnju napetost. Moze se naci u raznim bojama plava, mlijecno bijela, bez, roze, sive, ljubicaste, zute, zelene,crvene i narandaste.Ahat pomaze ljudima koji imaju problema sa prastanjem i u slucajevima kada je u pitanju gorcina i ocajanja nastalih iz odnosa sa drugim ljudima u porodici ili ljubavi .Nosite ahat ako se osjecate sputani, pod pritiskom, zatvoreni i priguseni u trenutnim duznostima.

AKVAMARIN je kamen hrabrosti i mira pojacava intelektualno rezonovanje, pomaze pri procesu ucenja, produbljuje ljubav i partnerske odnose. Akvamarin je njezan kamen koji dobro cisti auru. Akvamarin lijeci grlo, disajne puteve, bronhitis,natecene zlijezde, plucne bolesti. Povoljno djeluje na zivce stitnu i linfne zlijezde. Dobar je za borbu protiv depresije, jaca samosvijest. Eliksir akvamarina lijeci ocne probleme, stucanje, alergiju i sluzi za pranje koze.

AMAZONIT je kamen otvorenosti, koji ima filtrirajuce dejstvo. Ovaj kristal je izvor povjerenja, komunikacije, kreativnosti i mira. Stvara osjecaj snage. Inspirise istinu, iskrenost, cast i ljubav prema sebi. Amazonit je poznat kao kamen nade. Donoseci srecu i ostvarenje svih nasih nadanja i snova. Amazonit pojacava zivotnu stranu i opusta misice. Otvara srcanu grlenu cakru i trece oko. Rastvara blokade unutar nervnog sistema i rasprsuje negativnu energiju. Ovaj kristal podmladuje srce i uspostavlja pravilan rad srcane i grlene cakre. Amazonit uskladuje nervni sistem, smiruje zivce, stiti od srcanih tegoba, pomaze jetri i vodi nas u duboki san. Amazonit pomaze kod osteropoze, poteskoce sa kicmom, problemi sa zubima.

AMETIST je kamen duha. Ljubicasta boja je boja duha i spititualnosti. To je kristal zastite, nesebicnosti, plemenitosti, ravnoteze i unutarnjeg mira. To je kamen koji donosi mir i harmoniju u prostoru. Boja mu je ljubicasta do boje lavande, staklastog je sjaja. Ametist poboljsava koncentraciju, pojacava pamcenje, lijeci glavobolju ,smanjuje strahove, djeluje antidepresivno. Ametist smiruje, opusta,omogucava jasne misli i unutarnju harmoniju. Pripisuje mu se moc vidovitosti. Stiti od negativne energije i zlih sila. Lose misli pretvara u optimisticne. Ametist regulise lucenje hormona, cisti krv, regulise krvni pritisak, smiruje zivce, cuva srce, ublazava modrice i otoke i lijeci poremecaj sluha. Utice na probavni sistem, opusta i omogucava lak san.

AMETRIN olaksava astralno putovanje, otvara trece oko, podstice iscjeljenje i propicanje. Boja mu je ljubicasta, amertin je providan .Ametrin je prirodna mjesavina dva jaka kamena ,ametista i citrina. Stiti od psihickih napada. Pomaze u prihvatanju drugih .Stimulise kreativnost ,oslobada energetske blokade, preobrazava negativnu energiju u pozitivnu, donosi uvid u skrivene uzroke emotivnog bola. Ametrin radi vrlo brzo i efikasno pojacava kvalitet ciscenja citrina i podize ga na visi nivo vibracija ,istovremeno povecavajuci kolicinu energije. Amertin na fizickom planu poboljsava pamcenje, jaca nerve, snabdjeva tjelo kiseonikom, smanjuje crvenilo znojenje. Sprijecava mozdani udar. Podstice rad mozga.

AVETRIN je kamen utjehe i prosperitieta. Kao kamen moci, odlican je za privlacenje obilja i bogatstva. Nalazi se u srebrenastozutoj, crvenosmedoj i narandastoj boji, zatim u bojama svijetlozelene do tamnozelene sa primjesama smede u vidu tackica. Staklenastog je sjaja. Zelena je boja fizickog iscjeljenja. Aventurin oslobada od emotivnog pritiska ,bola i stresa smanjuje nerevozu ,uravotezuje emocije,smanjuje nerevozu i bijes, pomaze da se ostane pribran u napetim situacijama. Lijeci strah, neodlucnost rastvara blokade u srcanoj cakri. Odlican je za srce. Donosi srecu u igrama na srecu. Lijeci zglobove, izvlaci toplotu, opusta misice. Lijeci nadbubreznu zlijezdu.

AZURIT ima misticne osobine. Stimulise trece oko i budi psihicke sposobnosti. Azurit ima duboko plavu boju, javlja se i u ljubicastim nijansama. Azurit otvara grlenu cakru za komunikaciju sa vizionarskim iskustvima. Stimulise intelekt, kreativnost, samopovjerenje i ljubav. Pomaze u jasnom razumjevanju stvari, perspektivi, strpljenju, ljubaznosti, intuiciji prorostvu i istini. Azurit pomaze u razlaganju egoizma, arogancije i tastine. Stimulise tiroidnu zlijezdu i pomaze u iscjeljenju sinusa, problemi sa grlom, problemi sa drzanjem kicmenog stuba i poremecaja u cirkulaciji krvi.Pomaze kod bolesti slezene i ciscenja koze od necistoca.

BISER simbolizira ono najbolje u nama – cistocu, iskrenost, mudrost i cjelovitost. Daju nam uvid u to kako se mi zapravo prikazujemo drugima. Biseri stimulisu zensku, jin stranu u covjeku i pomazu samoprihvatanje. On podize duh i cini da se osjecate mirno i spokojno.Biseri su povezani i sa cakrom solarnog pleksusa i jako je djelotvoran za probavu, cir na zelucu, imunitet, oslobadaju unutarnje blokade, otklanjaju emotivni stres, jacaju nerve. Biserna ogrlica regulise tjelesnu tezinu, upozorava na lazna prijateljstva.

BODZI KAMEN ovi su korisni za opste iscjeljenje i celijsku regeneraciju. Odbijaju zlo i lazno prijateljstvo. Bodzi kamenovi mogu da prenese energiju iz eterickog u fizicko tjelo. Oni ce pri tome procistiti, dopuniti i ispuniti pozitivnom energijom sve praznine. Bodzi kamenovi se koriste od krunske do korjenske cakre, upotrebom pokretnog energetskog polja. Da bi se to postiglo, odaberete jedan od kamenova, muski ili zenski i smjestite ga iznad glave i onda sjestite drugi izmedu nogu da ne dodiruje korjensku cakru. Drzite ih tako oko pet minuta i primjetiti cete da se desava proces poravnjanja svih cakri. Muski dio bodzi kamena se polozi na oboljelo mjesto, a zenski na zenski na suprotnu stranu tijela na taj nacin se lijeci oboljelo mjesto. Muski bodzi kamen je pozitivnog naboja i drzi se u ruci slabije strane tijela. Zenski bodzi kamen je negativnog naboja i drzi se u desnoj strani. Obicno nakon deset minuta pojaviti ce se toplota, osjetiti cete kako energija ispunjava svaki dio tjela. Bodzi kamenovi svom nosiocu daruje srecu, zivotnu energiju i plodnost.

CIRKON je kamen cistoce i nevinosti. Balansira emocije i pojacava samopostovanje i jedinstvo. Cirkon je amajlija za putnike, stiti ih od bolesti, povreda, nesanice i obezbeduje im srdacnu dobrodoslicu gdje god da idu. Cirkon posjeduje magiske moci da se bori protiv zlih duhova. Ima iscjeljiteljske osobine. Lijeci pluca, sprijecava plucnu emboliju, smanjuje temperaturu, aktivira jetru, slezenu i pankreas. Jača donje tri čakre i metabolizam.

CITRIN je kamen uspjeha i izobilja. On parira egu i smanjuje njegov uticaj, donoseci srecu i optimizam. To je simbol nade, mladosti, zdravlji vjernosti. Uci vas da se obogatite i podrzite vas uspjeh u poslu. To je kamen za prezivljavanje povecava hrabrost i mudrost u donosenju pravih odluka. Citrin je efikasan prociscavac jako dobro rasprsuje i uzemljuje negativnu energiju. Citrin sreduje emocjonalne traume. Zaustavlja bijes i smanjuje strah od odgovornosti. Podstice dobro raspolozenje, jaca imunoliski sistem i metabolizam. Sprecava nocne more, donosi miran san. Uskladuje hormone i smanjuje zamor.

ĆILIBAR ili JANTAR je kamen ciscenja. Simbolizira Suncevu energiju. Budi zivotnu radost, donosi svijetlost i toplinu. Privlaci ljubav, stimulise srecu i zadovoljstvo. Koristi se kao kamen za srecu i zastitu. Pojacava snagu tokom rehabilitacije i ubrzava oporavak poslije bolesti. Ovaj njezni kamen izvlaci negativnosti iz tijela ,prociscava duh i srce. Pomaze da otkrijemo drevnu mudrost i znanje. Pomaze da se smire nervi. Otvara cakru solarnog pleksusa, pojacava mentalnu jasnocu uravnotezuje raspolozenje i samopouzdanje. Koristi se u ritualima za poboljsanje ljepote i atraktivnosti. Pomaze da se privuce ljubav i stimulise srecu i zadovoljstvo. Cilibar smiruje centralni nervni sistem, mozak ,epilepsiju, poboljsava memoriju. Regenerise celije, uspostavlja ravnotezu. Kada se nosi na kozi, oslobada od svih vrsta alergija i koznih bolesti. Dobar je i kod gusavosti i svih problema sa grlon. U svrhu otklanjanja bola, postavlja se na mjesto koje boli.

KALCIT je mocan pojacivac i procisivac energije. Samo prisustvo kalconita u sobi cisti negativnu energiju iz okruzenja i povecava vasu energiju. Kalcit je aktivan kristal koji ubrzava razvoj i rast. Ovo je duhovni kamen povezan sa visom svijescu tako da otvara prorocke sposobnosti. Psiholoski, kalcit povezuje osjecanja sa intelektom, kalcit ima pozitivan uticaj, posebno gdje je neko izgubio nadu i motivaciju. Ovaj kamen je dobar za ucenje. Pojacava povjerenje u samog sebe i sposobnosti da se prevazidu prepreke. Kalcit cisti organe, Potpomoze apsorpciju kalcijuma u kostima, pojacava skelet i zglobove. Rijesava probleme sa crijevimaa i kozom.

KARNEOL vas prizemljuje i usidrava u sadasnju stvarnost. Stabilizirajuci kamen sa visokom energijom, odlican je za obnavljanje vitalnosti i za stimuliranje kreativnosti. Psiholoski, karneol dovodi do prihvatanja zivotnog ciklusa i otklanja strahove od smrti. Daje hrabrost, podstice pozitivne izbore u zivotu, motivise na uspjeh u poslu i u drugim stvarima. Emotivno ovaj kamen je mocna zastita protiv zavisti, bijesa, ljubomore kako vase tako i drugih ljudi. Smanjuje bijes i zatire emotivnu negativnost ,zamjenjujuci je ljubavlju zivota. Stimulise metabolizam .Karneol aktivira zemaljsku cakru, utice na zenske reproduktivne organe, pojacava plodnost. Regulise tijelesne tecnosti i obezbjeduje dobro snabdjevanje organa i tkiva krvlju.

KALCEDON je koristan kamen koji stimulise bradstvo i dobru volju .Ovaj kamen apsorbuje negativnu energiju i onda je rasprsuje da bi sprijecio daljnje prenosenje. Posto inspirise osjecanja velikodusnosti i dobronamjernosti, kalcedon otklanja agresivnost i pretvara malonholiju u radost. Psiholoski, kalcedon smanju sumnju u sebe. Apsorbuje i rasprsuje negativne misli, emocije i lose snove. Ovaj kame povecava fizicku energiju. Dovodi u ravnotezu tijelo, um i duh, lijeci oci, zucnu kesu, kosti, slezenu, krv i vaskularni sistem.

HRIZAKOLA je miran i zadovoljavajuci kamen. Dobar je za meditaciju i za komunikaciju. Unutar doma, hrizakola izvlaci negativnu energiju svih vrsta. Moze vam pomoci da smirano prihvatite situacije koje se konstantno mijenjaju, izazivajuci veliku unutrasnju snagu. Koristan je za veze koje su postale nesigurne, zato sto stabilizuje i iscjeljuje dom i licni odnos. Hrizokola smiruje, prociscava i punoi cakre energijom i izravnjava ih sa bozanskim. Na cakri solarnog pleksusa izvlaci negativne emocije poput krivice. Hrizokola lijeci artriritis, bolesti kostiju, grcevi misica, cireve, bolesti krvi i problemmi sa plucima. Detoksifikuje jetru, bubrege i crijeva. Ovaj kamen jaca misice i otklanja grce u misicima. Odlican kamen za zene, hrizakola itice na PMS i menstrualne grceve.

HEMATIT je narocito efikasan za uzemljenje i za zastitu. Dovodi u harmoniju um, tijelo i duh. Rasprsuje negativnost i sprijecava da negativna energije ude u auru, vracajuci mir i harmoniju u tijelo. Kazu da je hematit koristan za situacije u vezi sa zakonom. Psiholoski hematit je jak. Podstice stidljive zene, podize samouvjerenost i sposobnost prezivljavanja, pojacava snagu volje i daje samopouzdanje. Koristan je za prevazilazenje kompulzija i bolesti ovisnosti. Utice na prezderanje ,pusenje i svaki oblik pretjeranog zadovoljavanja .Hematit vam pomaze da se pomirite sa greskama i da ih radije prihvatite kao iskustvo a ne kao katastrofu. Fizicki ima veze sa krvi obnavlja jaca i regenerise snabdjevanje krvlju. Moze da izvuce visak toplote iz organizma. Hematit lijeci probleme sa circulacijom. Pomaze bubrezima u prociscavanju krvi i regenerise tkivo.

ŽAD je simbol cistoce i smirenosti .Veoma cijenjen na Istoku predstavlja mudrost skupljenu u spokojnom miru. Zad je povezan sa srcanom cakrom i pojacava ljubav i njegu. Kamen je koji stiti i cuva nosioca od zla, donoseci harmoniju. Vjeruje se da privlaci srecu i prijateljstvo. Psiholoski, zad stabilizuje licnost i objedinjuje um sa tijelom. Podstice zadovoljstvo samim sobom. Emotivno, zad je Kamen snova. Pomaze oslobadanju emocija ,posebno razdrazljivosti .Fizicki zad je kamen koji prociscava, pomaze ciscenju tijela kao i organima eliminacije. Zad utice na bubrege i nadbubreznu zlijezde, odstranjuje toksine, zacijeljuje ubode.

JAPIS je poznat kao vrhunski njegovatelj. On njeguje i podrzava u periodima stresa i donosi mir. Kada se koristi u iscjeljenju ,ujedinjuje sve aspekte vaseg zivota. Jaspis podstice da pomaze jedni drugima. Jaspis ujednacava cakre i moze se koristiti u uredivanju cakri. Svaka boja odgovara odredenoj cakri. Pruza zastitu i uzemljuje energiju i tijelo. Upija negativnu energiju i uskladuje cakre i auru. Jaspis je koristan za vaskularni i digestivni sistem kao i za polne organe. Balansira nivo minerala u tijelu. Krupan komad smedeg jaspisa treba smijestiti negdje u prostoriju da upija negativnu energiju.

LABRADORIT odbija nezeljne energije iz aure i sprijecava odliv energije. Pravi barijeru za negativnu energiju koja se prospe tokom terapije. Labradorit otklanja strahove, nesigurnosti nadculne rusevine od ranijih razocarenja. Labradolit smirije previse aktivan um i puni mastu energijom donoseci nove ideje. Ovaj kamen izvlaci potisnuta sjecanja iz proslosti. Labradolit lijeci bolesti ociju i mozga, otpusta stres i regenerise metabolizam. Lijeci prehladu, giht i reumatizam,uskalduje hormone i snizava krvni pritisak.

LAPIS lazuli otvara trece oko i balansira grlenu cakru. Stimulise prosvetljenje i pojacava rad u snu i natculne sposobnosti, olaksava duhovno putovanje. Lapis lazuli i zastitni kamen, koji komunicira sa duhovima zasticnicima. Ovaj kamen prepoznaje natculni napad ,blokira ga i vraca energiju njenom izvoru. Lapis lazuli je snazan pojacivac misli. Lapis lazuli smanjuje bol ,posebno u slucaju migrenskih glavobolja. Doprinosi prevazilazenjem depresije pomaze disajnom i nervnom sistemu i grla, cisti organe ,kicmenu mozdinu, timus i imuni sistem. Ublazava nesanicu i ventigo, snizava krvni pritisak.

MAHALIT je snazan kamen ,ali zahtjeva da se sa njim postupa pazljivo. Najbolje je koristiti ga pod nadzorom kvalifikovanog kristalotarapeuta. Malahonit pojacava i pozitivnu i negativnu energiju. prizemljuje duhovne energije na planeti. Ovaj kamen cisti i aktivira cakre. Malahonit je kamen preobrazaja. Ublazava stidljivost podrzava prijateljstva .Malahonit je koristan za psihoseksuale probleme posebno ako su oni izazvani traumaticnim seksualnim iskustvom. Malahonit je izuzetno prilagodljiv iscjeljujuci kamen. Posebno je koristan za grceve, ukljucujuci menstrualne grceve i olaksava porodaj. Odgovara zenskim polnim organima i lijeci sve sve polne nezdravosti. Ovaj kame snizava krvni pritisak, djeluje na asmu, artritis, epilepsiju, putnu mucninu, tumore, ocni zivac, ventigo i mnoge druge bolesti. Napomena: Malahonit moze da izazove blago lupanje srca i tada ga treba odmah ukloniti i zamjeniti ga sa rozen kvarcom ili rodonitom.

MJESEČEV KAMEN je kamen novih pocetaka. Snazno je povezan sa mjesecom i sa intuicijom. Njegovo najefikasnije dejstvo je umirivanje emocija. Mjesecev kamen se tradicjonalno koristio da pojaca natculne sposobnosti i da razvije vidovitost. Mjesecev kamen je ispunjen zenskom energijom. Emotivno, mjesecev kamen smiruje emotivnu nestabilnost i stres, stabilizuje emocije. Poboljsava emotivnu intelegenciju. Fizicki ,Mjesecev kamen snazno utice na zenski reproduktivni ciklus i smanjuje napetost i nezdravosti izazvane menstruacijom. Dobar je u slucaju soka i moze da se koristi da umiri hiperaktivnu djecu. Eliminise toksine i zadrzavanje tecnosti ublazava degenerativna stanja koze, kose, ociju i mesnatih organa poput jetre i pankreasa.

OPSIDIJAN je rastopljena lava, koja se brzo ohladila da nije imala vremena da se kristalizuje. Opsidijan je kamen bez granica i ogranicenja. Posljedica toga je da djeluje ekstremno brzo veoma velikom smnagom. Nista ne moze da se sakrije od opsidijana .On nas tjera da rastemo i daje nam cvrstu podrsku dok to radimo. Pruza duboko iscjeljenja duse. Opsidijan je kamen koji pruza snaznu zastitu i stiti protiv svih negativnosti .Mentalno, opsidijan donosi jasnocu u um i razbristrava zbunjenost i ogranicavajuca ubjedenja. Opsidijan razgraduje emotivne blokade i drevne traume ,donoseci dubinu i jasnocu emocija. Crni opsidijan je veoma mocan i kreativan kamen. Odbija negativnost i rasprsuje misli koje nisu ispunjene ljubavi. Smanjuje bol kod artritisa, problemi sa zglobovima, grcevima i povredama. Umanjuje bol i zaustavlja krvarenje, potpomazuci cirkulaciju.

OPSIDIJAN (APAČKA SUZA) je oblik crnog opsidijana ,ali je mnogo njeznijeg dejstva. Apacka suza je odlicna za upijanje negativne energije i za zastitu aure. Donosi utjehu u tugi i oslobada dugo potisnutu tugu.

ONIKS daje snagu. Pruza podrsku u teskim ili zbunjujucim okolnostima i u periodima teskog mentalnog ili fizickog stresa. Ovaj kamen podstice krepost, postojanost i izdrzljivost. Oniks je tajanstveni kamen koji potpomaze samostalno rasudivanje. Psiholoski, oniks prepoznaje i integrise dualnost unutar licnosti. Fizicki, oniks pomaze kod apsorpcije energije iz univerzuma, energije koja je potrebna za lijecenje i za ostale svrhe. Dovodi u ravnotezu jin i jang energije unutar tijela. Oniks je koristan za zube, kosti, kostanu mozdinu, bolesti krvi i za stopala.

OPAL je njezan kamen fine vibracije. Opal upija i reflektivan je .Registruje misli i osjecanja, pojacava ih i vraca izvoru. To je karmicki kamen, koji poducava da se ono sto ispoljavasnvraca. Opal je kamen zastite. Mentalno ,opal donosi lakocu i spontanost. Emotivno,opal se oduvjek povezivao sa ljubavlju i strasti, zudnjom i zaljubljenosti. Podstice ispoljavanje pozitivnih emocija. Kazu da nosenje opala donosi vjernost, odanost i spontanost, ali moze sa pojaca nestalnost tamo gdje postoji sklonost. Opal jaca volju za zivotom. Utice na Parkinsovu bolest, na infekcije i groznice i jaca pamcenje. Cisti krv i bubrege, opal regulise insulin, olaksava porodaj. Ovaj kamen je koristan za oci, posebno u obliku eliksira.

KVARC od svega na ovoj planeti najvise pojacava energiju i iscjeljenje, zbog svoje spiralne kristalne forme. On apsorbuje, pohranjuje, otpusta i regenerise energiju i odlicno otklanja blokade. Na duhovnom nivou, ovaj kristal podize energiju do najviseg moguceg nivoa. Kvarc je vrhunski iscjeljitelj i moze da se koristi za bilo koje stanje. Stimulise imuni sistem i dovodi tjelo u ravnotezu .Kvarc harmonizuje sve cakre i uskladuje suptilna tjela. Prociscava i jaca organe i suptilna tjela i duboko prociscava dusu, povezujuci fizicku dimenziju sa umom. Na mentalnom nivou, kvarc potpomaze koncentraciju i otljucava pamcenje.

ROZEN KVARC  je kamen bezuslovne ljubavi ibeskrajnog mira. To je najvazniji kristal za srce i srcanu cakru i poducava istinskoj sustini ljubavi. Prociscava i otvara srce na svim nivoima, donosi duboko unutarnje iscjeljenje i ljuabav prema sebi. Umirujuci je, stisavajuci, i odlican je za upotrebu u krizi ili traumi. Ako zelite da privucete ljubav, ne treba da idete dalje od roze kvarca. Ako ga smjestite kod svog kreveta ili u ugao ljubavi u svom domu, toliko je efikasan u privlacenju ljubavi i veza ,da mu je cesto potreban ametist da ga stisa. Rozen kvarc njezno izvlaci negativnu energiju i zamjenjuje je vibracija ljubavi. Ovo je odlican kamen za krizu srednjih godina. Emotivno, rozen kvarc je najbolji iscjeljitelj. Ako nikada niste primali ljubav, rozen kvarc otvara vase srce tako da postanete prijemcivi .Ako ste voljeli i izgubili, tjesi vasu tugu. Nemozete prihvatiti ljubav od drugih niti ih voljeti, ako ne volite sebe. Jako dobar kamen za srce, bubrege, pomaze kod bolesti pluca ,i ublazava vrtoglavice.

CADAVI KVARC predstavlja jedno od najefikasnijih uzemljujucih i usidrujucih kamenja,a istovremeno podize vibracije tokom meditacija. Ovaj zastitini kamen ima jaku vezu sa zemljom i sa zemaljskim cakrama. Ovaj kamen je odlican za stres. Pomaze da se teski periodi podnesu mirne duse, pojacavajuci odlucnost. Cadavi kvarc uzemljuje duhovnu energiju i pazljivo neutralise negativne vibracije .Donosi pozitivne vibracije da ispune prostor. Psiholoski, cadavi kvarc otpusta strahove, otklanja depresiju i donosi emotivni mir. Kada se sretne sa negativnim emocijama, polako ih razradi. Cadavi kvarc je narocito efikasan za bolesti abdomena, kukova i nogu. Cadavi kvarc oslobada od grceva, jaca leda i jaca nerve.

TIGROVO OKO kombinuje Zemaljsku energiju sa energijama sunca, cime stvara stanje visoke vibracije, koje se ipak uzemljeno, i vuce duhovne energije ka Zemlji. Tigrovo oko je kamen koji stiti i koji je tradicionalno nosen kao talisman protiv uroka i kletvi. Pomaze kod ostvarivanju ciljeva, prepoznajuci unutarnje potencijale i podstice jasnocu namjere. Ovaj kamen je koristan za prpoznavanje kako svojih tako i potreba drugih ljudi. Koristan je za razrjesavanje nekih dilema i unutarnjih konflikta, posebno onih izazvanih ponosom i tvdoglavosti. Psiholoski, tigrovo oko lijeci probleme samopodcenjivanja, samokritiku, i blokirane kreativnosti. Emotivno, tigrovo oko i popravlja nocni vid, lijeci grlo i reproduktivne organe. Koristan je kod zarastanja kostiju.

SUNČEV KAMEN  je radostan kamen. Ovaj kamen prociscava sve cakre i unosi svjetlost i energiju, te dozvoljava istinskom ja da isijava. Kada je otklonjena uzajamna zavisnost, kamen olaksava unapredenje sebe, nezavisnost i vitalnost. Emotivno, suncev kamen djeluje kao anti depresiv i otklanja mracna raspolozenja. Suncev kamen stimulise samoiscjeljujuce moci, regulise autonomni nervni sistem i uravnotezuje sve organe. Djeluje na hronicno bolno grlo i cirevi na zelucu.

KRISTALI I HOROSKOP

OVAN (21.03-19.04) – rubin,dijamant,ametist,akvamarin,aventurin,krvavi kamen,citrin,karneol,vatreni ahat,granat,jaspis,rubin,topaz,magnetit,ruzicasti turmalin,spinel.

BIK (20.04-20.05) – smaragd, topaz, akvamarin, azurit, bodzi kamen, dijamant, lapis lazuli, malahonit, roze kvarc, rodonit, safir, tigrovo oko, topaz,turmalin.

BLIZANAC (21.05-22.06) – turmalin, ahat, apatit, akvamarin, kalcit, hrizakola, citrin, zeleni opsidijan, zeleni turmalin, safir, tigrovo oko, topaz, coist, uleksit.

RAK (21.06-22.07) – mjesecev kamen, biser, cilibar ,beril ,karneol, hrizakola, smaragd, mjesecev kamen, opal, ruzicasti turmalin, rodonit, rubin, vatreni ahat.

LAV (23.07-22.08) – macije ili tigrovo oko, rubin, cilibar, bodzui kamen, karneol, citrin, smaragd, vatreni ahat, granat, oniks, kvarc, crveni opsidijan, rubin, topaz.

DJEVICA (23.08-22.09) – peridot, cilibar, plavi topaz, karneol, citrin, granat, magnetit, mjesecev kamen, opal, safir, sodalit, okenit.

VAGA (23.09-22.10) – safir, opal, akvamarin, krvavi kamen, hrizolit, smaragd, lapis lazuri, safir, mahagoni opsidijan, peridot, safir, topaz, suncec kamen.

ŠKORPIJA (23.10-21.11) – topaz, malahit, apacka suza, akvamarin, beril, bodzi kamen, caroit, dijamant, smaragd, dijamant, granat, mjesecev kamen, tirkiz.

STRIJELAC (22.11-21.12) – topat, tirkiz, ametist, azurit, kalcedon, caroit, labradorit, turmalin, rubin, cadavi kvarc, sodalit, okenit, spinel, granat.

JARAC (22.12-19.01) – dzet, oniks, cilibar, karneol, granat, zeleni i crni turmalin, magnetit, peridot, kvarc, rubin, cadavi kvarc, tirkiz

VODOLIJA (20.01-18.02) – akvamarin, ametist, cilibar, plavi opsidijan, bodzi kamen, labrodorit, magnetit, mjesecev kamen,

RIBE (19.02.-20.03) – mjesecev kamen, ametist, akvamarin, beril, krvavi kamen, ahat, kalcit, tirkiz, suncev kamen, fluorit,